Congo: Milka Kavira komt op voor vrouwen

Verhalen | door Folkert Rinkema

"Vrouwen hebben in Congo een minderwaardige positie ten opzichte van mannen." Dat vertelt Milka Kavira (49), moeder van vier dochters en twee zoons. Sinds 2002 werkt ze bij PPSSP, een partorganisatie van Tear. Daar strijdt ze met al haar kracht tegen seksueel geweld, een verschijnsel dat diep geworteld is in de cultuur van Congo.

‘’Het heeft met onze tradities te maken. Vrouwen zijn eeuwenlang als minder gezien, omdat ze minder sterk zijn dan de man en niet bepalend voor het nageslacht. Daarnaast trouwen meisjes uit huis, ze gaan bij de familie van de man wonen, waardoor ze erg afhankelijk worden van hun man. Onderwijs is niet belangrijk, want de meisjes gaan toch trouwen.”

De wil van de man is wet

Geen onderwijs betekent in Congo afhankelijkheid. PPSSP wil mensen veranderen met goede seksuele voorlichting en trainingen. Zodat ze op hun beurt andere gemeenschappen voorlichten met bijvoorbeeld cartoons die geijkte rolpatronen uitbeelden. “Ook gaan we naar kerken, scholen, ziekenhuizen en radiostations. Want mensen, vooral vrouwen, leven zonder te weten hoe anders hun bestaan kan zijn. Het kan vaak stukken beter dan het nu is.”

Vooral getrouwde vrouwen beschikken niet zelf over hun lichaam. “Ze worden gedomineerd door hun man. Zijn wil is wet en je stelt je onderdanig op. Ik maakte in mijn eigen huwelijk ook geweld mee, zowel psychisch als economisch. Dat liet ik jarenlang gebeuren. Ik wist niet beter. Vreselijk. Nu weet ik pas dat we rechten hebben, ook in het huwelijk. Daarvoor bleef iedereen stil. Heel stil.”

Laat het rusten, zei de predikant

“Als ik eerlijk ben: de kerken zijn pas sinds kort actief hierin. Vroeger ging een verkrachte vrouw naar de predikant die dan zei: ‘Niet hardop zeggen, laat het rusten, het is taboe’. Of een moeder zei tegen haar verkrachte dochter: ‘Stil zijn, anders krijg je geen man omdat je beschadigd bent’. Nu is er meer aandacht en stimuleren kerken vrouwen om aangifte te doen. En ze preken meer over seksueel geweld, daar helpt PPSSP hen mee.

Veel vrouwen leven zonder te weten hoe anders hun bestaan kan zijn. Het kan vaak stukken beter dan het nu is

Er worden zoveel vrouwen verkracht. Een tijdje geleden gaven we voorlichting in een gemeenschap. We vroegen aan de mannen of een vrouw dezelfde rechten heeft als een man. Ze zeiden: ‘We zullen de vrouwen respecteren’. Waarop ik zei: ‘Dus er worden geen vrouwen meer verkracht?’ Stilte. Niemand zei iets.”

Verkrachte vrouwen zijn niet meer welkom

Milka verhaalt van een echtpaar: “Ze lopen samen naar het veld om te werken. Een groep mannen duikt op en wil de vrouw verkrachten. Ze rennen allebei weg, maar de vrouw is minder snel dan haar man en wordt verkracht. De man rent door naar huis en als zijn vrouw thuiskomt, stuurt hij haar weg. Dit gebeurt maar al te vaak in Congo.

Hulp op maat

€27,50

Voor € 27,50 krijgt een vrouw die slachtoffer is van seksueel geweld, hulp op maat, bijvoorbeeld medische of psychosociale hulp of  steun bij het starten van een bedrijfje.

Mensen zullen een vrouw altijd nadragen dat ze verkracht is. De kans is groot dat ze wordt weggejaagd door haar man en familie. En de kans op een andere man en daarmee (financiële) veiligheid is verkeken. Veel verkrachte vrouwen zijn niet meer welkom thuis. Een verkrachting is daarom niet alleen fysiek heel erg, het zet vrouwen op een psychisch en economisch kwetsbare plaats in de maatschappij. Daarom blijven veel vrouwen stil… Die stilte willen we als PPSSP doorbreken. Beetje bij beetje.” 

Meer over het project

Preventieve gezondheidszorg in Oost-Congo

Democratische Republiek Congo (Afrika)
Dit project werkt aan het voorkomen van ziekten en helpt vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Ontwerp & realisatie: Nilsson