Programmamaker en presentatrice Sonja Silva steunt Resister; onze campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen. Wij spraken met haar over haar eigen ervaringen, de kerk als plek van vertrouwen en de nadruk die er op geweld binnen kerken ligt.

‘Ik vind het een mooi ideaal om de wereld te zien als een plek waar vrouwen niet meer misbruikt worden.  Ik heb het idee dat het thema door #MeToo uit de taboesfeer getrokken wordt. Het zou toch geen taboe moeten zijn. Mensenworden helemaal nerveus als ze weer horen van een schandaal in katholieke kerken of bij de Jehovagetuigen. Maar dan denk ik: waar maak je je druk over? Maak je druk over het geheel. Geweld tegen vrouwen gebeurt overal: op scholen, bij zwemverenigingen, in kerken. Het maakt geen bal uit wat voor omgeving het is, het moet gewoon in z’n geheel stoppen’.

Kom voor jezelf op. Praat erover!

Voor jezelf opkomen

‘Ik heb zelf ook in het verleden te maken gehad met geweld. Ik denk dat het voor mij het allerbelangrijkst is dat vrouwen voor zichzelf op durven komen. Dat ze erover durven praten. Dat is echt de manier om er overheen te komen en te helen! Ik word heel verdrietig van geweld tegen vrouwen binnen de kerk.. Als ik kijk naar mijn eigen kerk, is het een plek waar ik mij thuis voel. Waar ik het idee heb dat ik iedereen zou moeten kunnen vertrouwen. En als dat dan niet kan.. Juist als christen zou je beter moeten weten. Juist!’

Kom in actie

De kerk van pastor Marcial in San Jacinto, Colombia, richt zich op het herstel van vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt. In dit plaatsje waar tientallen vrouwen slachtoffer zijn geworden van het guerillageweld, werkt de kerk van pastor Marcial aan de opbouw van het vertrouwen en zelfvertrouwen van deze vrouwen. Bekijk in dit filmpje hoe zijn kerk opbouw en herstel biedt. Zelf ook aan de slag met dit thema? Bekijk onze materialen en kom in actie!

 

Meld je aan voor onze inspiratiemail