‘Christelijke kerken hebben nogal eens de neiging om geweld onder de mantel der liefde te bedekken.’  Elsbeth Gruteke, ambassadeur van de Resister campagne van Tear vertelt over de rol van de kerk.  

Er zijn nog teveel vrouwen die te maken krijgen met geweldOok in Nederland, wat een heel welvarend en goed georganiseerd land is. We zijn geen ontwikkelingsland en er is geen oorlog. Maar toch hebben veel vrouwen te maken met geweld van – meestal – mannen. Ik denk dat het in het licht mag komen. Het moet zichtbaar worden!’ 

Geweld moet eerst zichtbaar worden. Later kunnen we wel praten over vergeving.

‘Kerken en christenen hebben nogal eens de neiging om alles met de mantel der liefde te bedekken. Die mantel van de liefde, mag er eerst wel even af. Geweld moet eerst zichtbaar worden. Later kunnen we wel praten over vergeving, maar daar begint het absoluut niet mee.

Ik kan me voorstellen dat mensen het niet weten, dat kerken het niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Maar bijvoorbeeld met deze campagne biedt Tear wel die mogelijkheid. Er is begeleiding voor kerken. Er is ondersteuning. Aan vrouwen die misbruikt zijn wil ik zeggen, laat je horen! Sta op, en zeg dat er een einde aan moet komen.’

Kom in Actie

Wat zegt de Bijbel over seksueel geweld en misbruik? Ontdek het in de Bijbelstudie over Tamar. Deze Bijbelstudie neemt je mee in het oudtestamentische verhaal van Tamar en geeft je handvatten om te bespreken in grote en kleinere gesprekskringen. De Bijbelserie is ontwikkeld door Tearfund UK om seksueel geweld en ongelijkheid bespreekbaar te maken in de kerk en bedoeld om te gebruiken in bijbelkringen of gesprekskringen. Bekijk hier meer materialen.

 

Meld je aan voor onze inspiratiemail