Over Resister

Resister is een campagne van Tear om geweld tegen vrouwen te stoppen. Op dit platform kun jij (of jouw kerk) verhalen, ervaringen of initiatieven delen. Ook delen we hier verhalen van hoe vrouwen en kerken wereldwijd omgaan met dit thema. Samen vormen we een beweging van Resisters. Iedereen die op wil staan tegen geweld tegen vrouwen of mannen kan er onderdeel van worden.

Kijk hier hoe jij in actie kunt komen »

Missie

Dit is wat Resister betekent:

  1. Resist (weerstand): In actie komen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Bij Resister worden de acties en initiatieven die ondernomen worden in beeld gebracht. Dit geeft jouw inspiratie en toegang tot nieuwe ideeen en materialen om ook met het thema aan de slag te gaan.
  2. Sister: Via dit platform delen vrouwen die te maken hebben gehad met geweld hun verhalen, zo sta je in verbinding met jouw ‘sisters’. Luisteren naar elkaar is ‘key’ in het herstellen van relaties.
  3. Re(store): We delen informatie over de routes naar hulp en geloven dat herstel mogelijk is voor slachtoffers en daders.

Klinkt Resister je nog wat nieuw in de oren? Dat kan goed kloppen, het is speciaal voor deze beweging bedacht. Een Resister kun je zijn, maar je kunt het ook doen. Het is een persoon met lef, iemand die zich uitspreekt of actie onderneemt om te zorgen dat geweld tegen vrouwen en meiden stopt.

Waarom voert Tear deze campagne?

Gendergerelateerd geweld (waaronder huiselijk geweld, seksueel geweld en mensenhandel) vormt wereldwijd een rode draad van onrecht dat mensen - met name vrouwen en meisjes - treft, mensen van hun waardigheid berooft en allerlei schade veroorzaakt.

Ook in Nederland is dit onrecht dichtbij en groot. Elk jaar zijn 200.000 mensen in ons land slachtoffer van huiselijk geweld, zowel onder niet-christenen als christenen. Toch komen we hier in onze eigen leefomgeving niet altijd direct mee in aanraking.  Veel mensen en kerken zijn onbewust, onwetend en onverschillig of er heerst een taboe op dit thema.

Al meer dan 40 jaar helpt Tear mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Op het gebied van Gender Based Violence willen we families en gemeenschappen weerbaar maken en kerken in staat stellen om geweld te voorkomen, het als onrecht te benoemen en ruimte te bieden voor herstel. Internationaal geeft Tear in tien landen slachtofferhulp en werken we met lokale, kerkelijke partners aan de preventie van geweld. 

We vinden dat we daarbij niet voorbij kunnen gaan aan de problematiek in Nederland. Onze ogen moeten open voor het feit dat ‘hun probleem’ ook ‘ons probleem’ is. Dat maakt het ook mogelijk om over en weer van elkaar te leren. In Nederland zoeken we daarom aansluiting bij een beweging van mensen en organisaties die al opstaan tegen geweld tegen vrouwen.

Met de Resister-campagne willen we met jou opstaan tegen gender-gerelateerd geweld. In je dagelijks leven, in je eigen omgeving. Door net als Jezus gelijkwaardige relaties aan te gaan, je stem te verheffen en stelling te nemen in situaties van gender-gerelateerd geweld, door op te komen en te zorgen voor de verdrukten en door te voorzien daar waar nood is. Elke stap maakt een wereld van verschil.

We geloven dat we dit niet alleen kunnen doen en willen daarom geloofsgemeenschappen mobiliseren om samen op te staan tegen deze vorm van onrecht en hen aanmoedigen om zich uit te spreken en in hun eigen omgeving een verschil te maken. We moedigen hen aan een veilige kerk te worden.

Sluit je aan!

Samen kunnen we iets doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Sluit je aan bij Resister en ontdek welke actie bij jou past.

Ontwerp & realisatie: Nilsson